Demokratisk förvirring
Om grundlagen definierar vem som är demokrat, är man då fortfarande demokrat när grundlagen ändras?
Jag hade en dust med TTELA:s Karl af Geijerstam för en tid sedan. Han kallade mig en rad saker. Bland annat påstod han att jag inte är demokrat – detta efter att jag hade sagt att jag ser mig som just det, men med tillägget att jag vill se en kvalificerad rösträtt. (Utan att specificera exakt hur, men något mer än enbart ålder, som idag.)
Han svarade:
”Folkstyre genom kvalificerad rösträtt är inte ett demokratiskt styrelseskick så som jag och våra grundlagar ser det.”
Med andra ord: grundlagen definierar vad demokrati är – och eftersom min idé avvek från den, var jag diskvalificerad. Demokrati är en grundlagsfråga. Då vet vi.
Men vad händer när grundlagen skrivs om?
I april 2025 lade regeringen fram proposition 2024/25:165. Går förslaget igenom innebär det att i framtiden kommer det krävas två tredjedelars majoritet i riksdagen för att ändra grundlagen. Ett parti måste alltså inte bara vinna ett val – det måste dessutom få oppositionens godkännande. Samtidigt ges domarkåren långtgående självstyre: de ska i praktiken tillsätta, granska och skydda sig själva. Justitiekanslern får inte längre ingripa mot Högsta domstolens ledamöter. Allt detta, sägs det, för att ”förstärka demokratin”.
Om detta går igenom, förändras demokratin i grunden. Över en natt får vi ett nytt system med en ny definition.
Så jag undrar: Är Karl af Geijerstam fortfarande demokrat den dagen?
Om demokratin enligt honom är det som står i grundlagen, så vänds allt upp och ned. Den modell han tidigare försvarade är borta – ersatt av en ordning där folkviljan begränsas och där makten flyttas bort från de folkvalda.
När jag föreslog kvalificerad rösträtt blev jag kallad odemokratisk. Vad ska vi då kalla dem som försvarar en ny grundlagsordning där folket inte längre kan förändra spelets regler? De själva säger att det handlar om ”att skydda demokratin”.
Men det är inte principfast. Det är inte intellektuellt hederligt. Det är maktideologi förklädd till moral.
Därför kan jag inte släppa frågan:
Om det är grundlagen som avgör vem som är demokrat, och grundlagen har ändrats – är man då fortfarande demokrat i den nya ordningen? Är båda demokratiska system giltiga?
Eller byter man bara definition – när det passar?
—
Missa inte kvällens direktsändning!
En livestream med tre huvudsakliga ämnen: SVT:s minst sagt polariserande artikel om ränteavdraget, de föreslagna nya grundlagsändringarna som cementerar mångkulturen och frågan om vilka utländska strider svenska nationalister bör stödja.
Men som vanligt är en livestream något som sker ihop med publiken, så se till att vara aktiv i chatten och komma med frågor och inspel så får vi se vart denna kväll tar vägen.
—
En svensk rörelse med ryggrad
Hos Det fria Sverige bygger vi inte för ett ögonblick. Vi bygger för generationer.
Vi vet att vår framtid avgörs inte av hur mycket vi skriker – utan av hur starkt vi står.
Hur vi bär våra idéer. Hur vi behandlar våra egna. Hur vi möter världen.
Det är därför vi behöver språk som håller. Gester som bär. Handlingar som talar.
Vi är inte här för att vara en opposition i evighet.
Vi är här för att återställa något sant. Något vackert. Något som förtjänar att leva vidare.
Och det börjar med att vi talar så att det hörs – och bygger.
Inte medlem än? Bli det idag!
Stöd vårt arbete med en gåva.
"1984"×1000.000;Dystopia är snart kall verklighet...
Detta har jag inte hört något om. Förfärligt. Och medborgarna vet inget eller bryr sig inte.
Det känns väldig obehagligt. För att använda ett ofta använd floskel : jag känner mig OTRYGG med detta, (det brukar ju alltid heta ..jag känner mig trygg med , bla, bla,)